3. Water Ioniseren
Alcaline water or hydrogenated water?
Water-ionisator of moleculair waterstofmaker?
Wat zijn waterionisators?
Waterionisators zijn watersystemen die het water behandelen door middel van elektrolyse. Dat is een proces waarbij moleculen worden ontbonden door middel van gelijkstroom. Aan beide polen treedt er een chemische reactie op. Bij de positieve pool (anode) wordt zuurstof geproduceerd en bij de negatieve pool (kathode) waterstof.
Gezondheidseffecten
Feitelijk bewezen is dat de positieve gezondheidseffecten die mensen ervaren bij het drinken van geïoniseerd water te verklaren zijn doordat het water vrije waterstofatomen bevat. Waterstof (hydrogen) is het kleinste molecule in het periodiek systeem en neutraliseert oxidatieve stress in het lichaam. Hoe meer waterstof in het water, hoe lager de ORP-waarde (oxidatie-reductie-potentiaal) wordt, dus hoe beter waterstof vrije radicalen kan neutraliseren. Meer dan 300 klinische studies tonen aan dat met waterstofgas verrijkt water therapeutische voordelen oplevert bij het voorkomen of het bestrijden van vele degeneratieve ziekten en bij het optimaliseren van de gezondheid en vitaliteit.
Wat zijn de voordelen van met waterstofgas verrijkt water?
- H2 neutraliseert enkel giftige vrije radicalen, noodzakelijke vrije radicalen blijven gevrijwaard.
- H2 ondersteunt de cel-signalisatie, celmetabolisme en genexpressie.
- H2 remt hierdoor ontstekingen, obesitas en veroudering.
- H2 is kan gemakkelijk het celmembraan en de bloed-hersenbarrière passeren.
- H2 is vele malen efficiënter dan vitamine C of Q10 omdat het zo klein is.
- Bij het neutraliseren van oxidanten ontstaan er geen toxische bijproducten.
- H2 verhoogt de andere anti-oxidatie systemen in ons lichaam en daarmee onze weerstand.
- H2 kan de nevenwerkingen van een chemokuur helpen neutraliseren.
- H2 helpt ons lichaam beter te hydrateren, te ontgiften en te voeden.
- H2 is niet toxisch bij hoog gedoseerde inname.
Op welke manier kunnen we water met waterstof verrijken?
Er bestaan 3 manieren om water met H2 te verrijken. Elke manier heeft zijn voor- en nadelen...
1. Klassieke ionizers splitsen in H2O in alkalisch en zuur water (Kangen, Life-ionisers ...)
2. Nieuwe generatie Hydrogen-makers focussen op het verzadigen van H2
3. Magnesium sticks of mineralenfilterpatronen met magnesiumrijk gesteente
1. Klassieke waterionisers met filter splitsen in zuur en alkalisch water
De meeste ionisers op de markt hebben een oppervlakkige filter geïntegreerd en splitsen het water in zuur en alkalisch water. Met deze ionisers kan water met diverse pH-waarden geproduceerd worden voor diverse toepassingen. Het alkalische water gebruikt men voor drinken, thee, soep en om in te koken. Water met een pH van 5,5 wordt als 'Beauty water' gepromoot maar bevat in realiteit het agressieve Hydroxyl (-OH) en chloor door het gesplitste NaCl. Water met een pH2-3 is agressief en kan gebruikt worden om iets te desinfecteren omdat het chloor bevat door zout (NaCL) dat werd gesplitst.
Klassieke ioniser zijn ontwikkeld in een tijd waar men nog dacht dat water alkalisch moest zijn. In vergelijking met nieuwe technologieën die ontwikkeld zijn om water te verzadigen met H2, heeft het ioniseren van water tot alkalisch en zuur water eigenlijk alleen maar nadelen.
Nadelen van klassieke waterionisers:
- Complex in gebruik, duur in aanschaf, onderhoudsintensief, oppervlakkige filtering en plaats innemend;
- Bij dit type ioniser is er pas een significante hoeveelheid waterstofgas aanwezig als je het toestel instelt op een pH van 9 met een trage doorstroomsnelheid. Dat verkort de levensduur van het toestel aanzienlijk. Als het toestel niet om de 2 weken wordt gereinigd met citroenzuur loopt het opgeloste H2 gehalte drastisch terug;
- Door de verdubbelde concentratie aan anorganische mineralen word je snel verzadigd. De meeste mensen verkiezen licht gemineraliseerd water. Het calcium en de magnesiumhydroxide die ontstaan na ionisatie zijn heel erg agressief en kleverig;
- Alkalisch water neutraliseert maagzuur en kan de spijsvertering verstoren als dat water met voedsel wordt gecombineerd;
- De oppervlakkige filtering maakt dat chemicaliën zoals fluoride en chemicaliën die geen lading met zich mee dragen, toch in uw drinkwater terechtkomen;
- Chemicaliën die door de oppervlakkige filter glippen worden door elektrolyse gesplitst en kunnen daarna nieuwe chemicaliën vormen met onbekende werking;
- Toermalijnsteentjes in de filterpatronen, ook wel 'biostone' genaamd bij sommige merken, geven een eenzijdige stimulatie in het infrarode spectrum van het water wat gemakkelijk tot intoleranties kan leiden;
- Al het water en de inhoudsstoffen worden geëlektrocuteerd. Daarmee is het water sterk belast met E-smog;
Conclusie voor klassieke ionisers
Een waterioniser met scheiding van zuur en alkalisch water vraagt leidingwater van een hoge zuiverheidsgraad. Op de meeste locaties zijn de voorfilters van dergelijke toestellen helaas niet in staat het water grondig te zuiveren. Een extra voorfilter op basis van omgekeerde osmose (voor mineraalarm water) of van ALVITO of CARBONIT (voor mineraalrijk water) is meestal geen overbodige luxe. Een osmose-waterfilter kan op sommige ionizers aangesloten worden op een manier dat er geen filterpatronen meer gekocht hoeven te worden van het merk van de ioniser zelf.
De fabrikanten geven vaak niet prijs in hoeverre het toestel in staat is om waterstofgas te produceren, dus vergelijken is lastig. Waterstofgas komt enkel voldoende vrij bij de productie van sterk alkalisch water met een trage doorstroomsnelheid mits het toestel iedere 2 weken wordt ontkalkt. Alkalisch water neutraliseert je maagzuur en kan enkel veilig gedronken worden op lege maag. Het alkalische water dat geproduceerd wordt met een dergelijk toestel is aan te bevelen als je graag limonades maakt met koolzuurgas, omdat die dan pH-neutraal worden en je tandglazuur minder zullen aantasten.
2. H2-makers
Door de nieuwste wetenschappelijke inzichten ontwikkelen zich nieuwe systemen van ionisering die zich focussen op het verzadigen van waterstof in het water zonder de pH onnodig hoog te maken. Hierdoor is het water veel lichter, fijner en gezonder om te drinken bij de maaltijd dan water verkregen met een waterioniser die het water splitst in zuur en alkalisch water. Deze nieuwe generatie waterionisers zijn voordeliger, onderhoudsvriendelijker, eenvoudiger in gebruik en plaatsbesparend. Ze vragen wel water dat liefst moleculair zuiver is en liefst licht gemineraliseerd. Als je dit water leert kennen, kan je niet meer terug. Qua technologie bestaan er 2 soorten systemen, zowel in draagbaar formaat, als op het aanrecht als onder het aanrecht:
- Elektrolyse door anode/kathode in direct contact met het drinkwater,
- Hydrogen Fusion met PEM/SPE-membraan dat enkel H2 doorlaat.
3. Magnesium sticks of mineralenfilterpatronen met magnesiumrijk gesteente
BESTWATER kwam als eerste op de markt met een filterpatroon, ontwikkeld voor filtersystemen op basis van omgekeerde osmose die tot 2 500 liter zuiver water kunnen verrijken met waterstofgas. Er bestaan ook sticks die altijd onder water moeten staan en flessen die waterstof afgeven. Dat is een interessante ontwikkeling maar de concentratie waterstof is helaas vrij beperkt in vergelijking met elektrische systemen van ioniseren. Een voordeel is dan wel dat er geen E-smog-frequenties in het water zitten.
4. Veelgestelde vragen over met waterstof verrijkt water
Kan je koken met H2-verrijkt water?
Je kunt ermee koken maar zodra je het opwarmt, vervliegt de waterstof en verliest het zijn antioxidale capaciteit, dus is het eigenlijk zinloos. Wel is het heel zinvol groenten, fruit, noten en zaden even te wassen of onder te dompelen in H2-rijk water. Ze blijven dan langer houdbaar, smaken veel lekkerder en eventuele bestrijdingsmiddelen worden geneutraliseerd.
Kun je het bewaren?
Waterstof verdampt en verdwijnt in de lucht. Het bewaart het beste in een volledig gevulde inox fles. Door andere materialen gaat waterstof door de wand heen ontsnappen.
Smaakt met waterstof verrijkt water anders?
Waterstof op zich is smaakloos en reukloos. Bij nieuwe technologie-ionisers zou je geen enkel verschil mogen proeven. Bij klassieke ionisers of ionisers die alle water aan elektrolyse blootstellen, proef je een verschil door chemische reacties van de inhoudsstoffen van het water.
Hoelang duurt het voordat de waterstof uit het water is verdampt?
Binnen 1 à 2 uur in een open kan. Goed luchtvrij afgesloten in een RVS-fles zal na ongeveer een week de waterstof zijn vervlogen.
Zijn er negatieve bijwerkingen te verwachten bij comsuptie van H2?
In de wetenschappelijke literatuur zijn we geen enkele contra-indicatie of bijwerking tegengekomen bij gebruik van H2.
Uit eigen ervaring en ervaringen met klanten raden we aan H2 rustig op te bouwen. Voorzichtigheid is geboden met mensen die neiging hebben tot epilepsie of absences. waterstof revolutie
Lees alles over met waterstof verrijkt water in onze gids: