Like to see the new site we are building? Check uwwaterman.nu

Lucht Zuiveren

 

 

fijnstofLuchtvervuiling in kaart gebracht

Ondanks de afgenomen luchtvervuiling in de laatste 30-40 jaar, wordt sinds het begin van de jaren '90 systematisch aangetoond dat er een verband bestaat tussen de concentraties van stofdeeltjes in de lucht en de negatieve effecten op de gezondheid. De onderstaande grafiek uit een recente studie in opdracht van Mira, milieurapport Vlaanderen, toont aan dat fijn stof van alle mogelijke belastende milieufactoren de hoogste negatieve impact heeft op onze gezondheid. Zoals u kunt zien op de afbeelding rechts, scoren België en Nederland qua concentraties fijnstof het hoogst in heel europa.  

 

impact luchtvervuiling 

Fijnstof in de atmosfeer is een van de grootste gevaren voor onze gezondheid. Het veroorzaakt of verergert acute luchtwegaandoeningen. Het is ook een belangrijke oorzaak van chronische luchtwegaandoeningen en tast op lange termijn de longfunctie aan. Sommige studies tonen bovendien een verminderde levensverwachting aan. Ten slotte is zwarte rook, fijnstof van roetdeeltjes, ook schadelijk voor het milieu. 

 

Hoe kunnen we ons beschermen tegen fijnstof?

Sinds de jaren 30 is bekend dat negatieve ionen helpen om schadelijke stoffen in de lucht te neutraliseren en het stof te doen neerslaan. 

 

Wat zijn negatieve ionen?

IonNegatieve ionen zijn de vitaminen van de lucht en komen nauwelijks meer voor in onze moderne woonomgeving. Dit komt door de toegenomen straling, elektrische apparaten, synthetische materialen en luchtvervuiling. Aan zee, in het bos en in de bergen bevat de lucht veel meer negatieve ionen waardoor mensen en dieren zich er beter voelen. Vooral op plaatsen met stromend water worden hogere concentraties gemeten. Het genereren van negatieve ionen is relatief eenvoudig en hoeft niet duur te zijn. Negatieve ionen worden gevormd wanneer zuurstof-en stikstofatomen van de omgevingslucht een negatief geladen elektron (rode bolletje op afbeelding) erbij krijgen. In bossen, bergen en aan zee is de concentratie van negatieve ionen makkelijk 40x meer dan in onze huizen en auto's.

 

Voordelen van een verhoogde concentratie negatieve ionen in de lucht?

  • Stof, bacteriën, allergenen, virussen, schimmelsporen en rook worden onschadelijk gemaakt, klitten samen en vallen neer.
  • Lucht in ruimtes met veel positief geladen deeltjes voelt zwaar en geladen aan. Denk maar aan de lucht voor een onweer, slecht verluchte kantoorgebouwen, ruimtes met airco ... Lucht met veel negatief geladen ionen voelt energetischer en frisser aan.
  • Het inademen van geïoniseerde lucht bevordert de concentratie zuurstof in het bloed, waardoor de organen beter functioneren en de celstofwisseling verbetert.
  • Mensen voelen zich van nature beter in een ionenrijke omgeving. Angsten en depressies kunnen verminderen of verdwijnen omdat ionenrijke lucht een stabiliserend effect heeft op het serotonineniveau in de hersenen.

 

LET OP:  Veel ionisators op de markt produceren ozon als bijproduct. Ozon is schadelijk! Wij staan alleen achter ionengeneratoren die geen ozon produceren!