Like to see the new site we are building? Check uwwaterman.nu

De zin en onzin van mineralen in water


Licht gemineraliseerd water, een zeldzame schat!

Ongeveer 70% van de aarde bestaat uit water. Het meeste water zit in zeeën en oceanen, zo'n 94%, en is dus zout. Slechts 2,8% van de totale watermassa bestaat uit zoet water. Van het zoete water zit een groot deel opgeslagen in gletsjers. Uiteindelijk is slechts 0,4% van de totale hoeveelheid water op aarde geschikt om te drinken. Van dat drinkbare water is 90% mineraalrijk, terwijl 90% van de mensen een duidelijke voorkeur hebben voor voor licht gemineraliseerd water. Water met weinig mineralen is uiterst zeldzaam en moeilijk te produceren. In de natuur vind je het in bergriviertjes (Mont Roucous, Mont Calme, Glaciar) en de meest zuivere bronnen (Imber-water of Spa). Omgekeerde osmose is naar onze mening de beste manier om water terug zuiver en licht gemineraliseerd te krijgen, maar het probleem is net zoals bij Spa-water dat de zuurtegraad te laag ligt om ideaal te zijn.

 


Wat is de ideale pH van water?

Wij merken dat bij mensen die enkele jaren mineraalarm en door omgekeerde osmose geproduceerd water met een lage zuurtegraad drinken, het lichaam gaat vragen naar iets meer mineralen en een hogere zuurtegraad. Zuiver water dat verkregen wordt met een omgekeerde-osmosetoestel heeft een pH tussen de 6,5 en 8. Drinkwater onder de 6,5 is zuur, adstringerend en corrosief. Het zal bijvoorbeeld uw inox waterkoker kunnen aantasten. De ideale pH ligt tussen de 6,5 en 8 voor drinkwater. Voor douchen is de zure pH van bijvoorbeeld regenwater wel ideaal. Voor baden is basisch water ideaal.

 


Hoeveel mineralen en welke mineralen bevat uw water idealiter?

De droogrest

De droogrest van water geeft aan hoeveel milligram per liter (mg/l) - of 'parts per million' (ppm) - deeltjes er overblijven als we het water in kwestie verhitten tot het geheel is verdampt. De mineralen in water kunnen niet verdampen en blijven achter. Hoe hoger de droogrest, hoe mineraalrijker het water dus is. Waters met een hogere droogrestwaarde hebben een intensere smaak en voelen zwaarder aan, waardoor je er minder van kunt drinken. Het verschil in concentratie tussen mineraalrijk of arm water kan makkelijk 50 tot zelf 200 maal bedragen. Daarom is het heel belangrijk om uit te zoeken wat jouw persoonlijke voorkeur is! Veel mensen weten niet dat levenslang mineraalrijk water drinken tot vele klachten kan leiden als gevolg van de afzetting en verstening van deze anorganische mineralen in ons lichaam. Kinderen en jonge mensen kunnen vaak zonder probleem mineraalwater drinken. Als mensen ouder worden neigt hun lichaam het vaak beter te doen op licht gemineraliseerd water.

De regelgeving met betrekking tot de hoeveelheid mineralen dat mineraalwater moet bevatten varieert over de hele wereld. In de VS moet gebotteld water ten minste 250 mg/l aan opgeloste mineralen bevatten om als mineraalwater geclassificeerd te worden. Is het niet vreemd dat water met meer mineralen gepromoot wordt terwijl de meeste mensen licht gemineraliseerd water verkiezen?

 

Je kan water in vier groepen verdelen op basis van het mineralengehalte:

  • 0 - 5 mg/l gedemineraliseerd water
  • 5 tot 60 mg/l mineraalarm water (Mont Roucous, Spa, Mont Calme, Glaciar, Lauretana, Lifjalla ...)
  • 60 tot 150 mg/l medium mineraalrijk water (Volvic)
  • 150 tot 400 mg/l mineraalrijk water (leidingwater, Chaud Fontaine, Evian ...)
  • 400 tot 2000 mg/l extreem mineraalrijk water (Contrex, Apollinaris, Vichy, Saint-Amand, Vitalinea ...)

 

Gedemineraliseerd of extreem mineraalarm water kan enkel kortstondig onder therapeutische begeleiding gedronken worden. Water zonder mineralen komt in de natuur niet voor en valt ook nauwelijks te vitaliseren. Extreem mineraalrijk water kan op korte termijn de nieren stimuleren, maar leidt tot uitdrogingsverschijnselen.

Het is een fabeltje dat extreem mineraalrijk water goed zou zijn voor je lijn! Je gaat er sneller door verouderen, want je verliest er al je water mee, niet je vet! Voor mensen die vocht vasthouden kan het drinken van extreem mineraalrijk water therapeutisch interessant zijn om vocht kwijt te raken. Het is wel echt aan te raden dit af te wisselen met een licht gemineraliseerd water, anders loop je kans op dehydratie en versneld ouder worden.


Drink jij liever mineraalrijk of licht gemineraliseerd water?

 

Mineralen in organische of anorganische vorm?

De mineralen in water zijn anorganisch omdat die afkomstig zijn van gesteentes. Ons lichaam heeft echter een grote voorkeur voor organische mineralen die door planten in een beter verwerkbare vorm zijn omgezet.

 

Hoe kunnen we licht gemineraliseerd water verkrijgen met een perfecte pH en droogrest?

Wereldwijd zijn er maar drie manieren om licht gemineraliseerd water te verkrijgen. Dat kan door middel van destillatie, omgekeerde osmose of harsen die mineralen opnemen. Gedestilleerd water bevat geen mineralen meer en is niet aan te bevelen voor consumptie. Filtersystemen op basis van omgekeerde osmose produceren water met een droogrest tussen de 15 en 30 mg/l. Er wordt soms beweerd dat je van omgekeerde-osmosewater doodgaat omdat er geen mineralen meer inzitten, maar dat is onzin, want er zitten even weinig mineralen in Mont Roucous, Spa, Lifjalla, Mont Calme ... Het gevaar van licht gemineraliseerd arm water is dat het agressief kan zijn als de pH-waarde te laag is. Heeft jouw osmosefilter een manier om de pH van het water te corrigeren zoals zeoliet, dolomietgesteente of koraalcalcium?

 

Vraag uw Waterman naar advies om uw watersysteem uit te balanceren.