Like to see the new site we are building? Check uwwaterman.nu

De ideale zuurtegraad van water

 

Wat bepaalt de zuurtegraad van water?

De zuurtegraad van een vloeistof wordt bepaald door de balans tussen de H+ ionen en de OH- ionen en wordt uitgedrukt op een schaal van 1 tot 15:

 pH<7   Als de H+ ionen overheersen, spreken we van zuur water.

 pH>7   Als de OH- ionen overheersen, spreken we over basisch (alkalisch) water.

 pH = 7 Als er evenveel H+ als OH- ionen aanwezig zijn, hebben we pH-neutraal water.

 

Bij een normale temperatuur (22°C) en neutraal water, is de verhouding van de H+ ionen tot de totale watermoleculen 1 tot 107. Stel dat we 1 eenheid watermoleculen hebben, dan zijn er op die eenheid een totaal aantal van 1x107 van die H+ ionen aanwezig. Als verzurende elementen zoals zwavel of chloor bijgevoegd worden, dan stijgt het aantal H+ ionen omdat de OH- atomen, elektronen weggeven aan die zure mineralen. Als het aantal H+ ionen vergroot tot 1x106 eenheden ofwel 10x meer H+ ionen dan bij neutraal water, dan is het zo dat het aantal OH- ionen vermindert tot 1x108 eenheden. De pH van dat water is dan 6.

 

Het belang van een juiste zuurtegraad

Voor veel biologische processen is de juiste zuurtegraad heel belangrijk. Als water een zure pH heeft, wil dat zeggen dat er teveel CO2 of verzurende stoffen in het water zijn opgelost zoals zwaveldioxide (SO2), stikstofmonoxide (NO), stikstofdioxide (NO2), ammoniak (NH3) en vluchtige organische stoffen (VOS). Water met een te zure pH is agressief en doet metalen corroderen.

 

Wat is de ideale zuurtegraad van water voor het lichaam?

Voor onze huid en haren is licht zuur water tussen de pH6 en pH7 ideaal. Voor therapeutisch doeleinden kan baden in alkaliserende baden met een hoge pH tussen 8 à 9 interessant zijn.

Om te drinken is een zuurtegraad tussen de 6,5 en 8 ideaal. Water zal pas echt goed kunnen hydrateren, als het boven de 6,5 is van zuurtegraad. Te zuur water heeft een adstringerend, samentrekkend effect op de cellen.

Waters met een extreem hoge zuurtegraad worden vaak als heel gezond aangewezen bij de promotie van waterionizers. Dat is echter op geen enkele manier te onderbouwen. Het drinken van alkalisch water alleen maar aangewezen bij mensen die chronisch last hebben van maagzuur. Het advies van vele websites om basisch water te drinken is niet meer dan een verkooptruc. Het voordeel dat mensen uit dat soort water halen, komt omdat geïoniseerd water, waterstofgas bevat, wat als een krachtige antioxidant werkt in het lichaam. Er zijn tegenwoordig al veel fijnere manieren om water met waterstofgas te verrijken zonder dat het geëlektrocuteerd wordt door een water ionizer. Die systemen noemen we H2-makers.

 

waterionizer masterpieceDe zuurtegraad van het maagzuur wordt door basisch water geneutraliseerd. Bij mensen die geen overmatig maagzuur produceren, wordt het maagzuur systematisch geneutraliseerd door basisch water te drinken, wat op termijn spijsverteringsklachten tot gevolg kan hebben. Waterionizers produceren water dat gemakkelijk 10 tot 20x meer anorganische mineralen bezit dan ideaal voor je kan zijn. Die zijn voor het lichaam op lange termijn erg belastend. Je merkt vanzelf dat je van geïoniseerd water weinig kan drinken, je hebt er heel snel genoeg van.

 

Bij gedestilleerd of licht gemineraliseerd water wordt vaak een te lage pH gemeten. Dat wil zeggen dat er te veel CO2 of te veel H+ ionen in het water zijn opgelost. Het is dan belangrijk om de pH terug in balans te krijgen. Bij gedestilleerd water meten we soms een pH van 4 à 5. Dit water is echt niet om te drinken. Het zal nauwelijks hydrateren.

 

Hoe kunnen we de pH van een oplossing meten?

Met pH-stripjes: Er zijn kleurstoffen (pH-indicatoren) die verkleuren als ze een H+-ion opnemen of afstaan. Die verkleuring vindt dan plaats bij een bepaalde pH. Als men verschillende kleurstoffen inzet, kan men zo de pH ruwweg meten.

ph-meterMet een pH-meter: Er zijn elektrochemische reacties waarbij H+-ionen betrokken zijn en voor zulke reacties varieert de elektrische spanning in functie van de pH. Men kan de pH meten met een pH-meter door de spanning van de elektrochemische reactie onder gecontroleerde omstandigheden te meten. De waarde is nauwkeuriger, maar de meter moet regelmatig geijkt worden (= op een vaste startwaarde worden gezet)...

 

Hoe kunnen we de pH van water gunstig beïnvloeden?

We kunnen de pH verhogen door het water te verrijken met zuurstof of door het water te mineraliseren. Koraalcalcium en dolomiet zijn de beste manieren om de pH van water te verhogen. Zeolieten beïnvloeden de pH van het water minimaal. Er zijn verschillende postfilters op de markt die het water van osmosefilters licht mineraliseren om de pH wat op te krikken. Helaas wordt het water vaak zwaar om te drinken. Uw Waterman ontdekte een postfilter met licht gebrande dolomiet die uitmuntende resultaten geeft qua smaak en vitaliteit van het water. Het loont de moeite om uit te zoeken welke postfilter het beste bij je past.

 

vortex 8Een interessante en natuurlijke manier om het water met zuurstof te verrijken en het CO2-niveau ervan te doen dalen, is om gebruik te maken van een wervelaar. De zuurstof wordt dan naar buiten geslingerd en de CO2 naar de binnenkant van de draaikolk.